fredag 28 december 2012

Jul i Argentina

Julafton spenderades som sagt hos en kompis. Julafton var i år den varmaste dem haft på länge. Redan klockan nio på morgonen var det otroligt jobbigt att vistas inomhus eller i solen, det var alltså skuggan som gällde.

Hela dagen gjordes det inte så mycket, det grillades inför kvällen. Åts lite fruktsallad någon tog en siesta på några timmar, det fixades med motorcykeln och sedan städades huset. Hela dagen var det jättevarmt, fläkten hjälpte inte ett dugg då det bara sprutades ut varm luft från den, och från kranen så kom det bara varmt vatten. Svetten rann och kläderna klibbade, men det var ju samma för alla. Det var alltså 35 grader (i skuggan) men med all luftfuktighet så sa dem på tv:n att för kroppen känns det som om att det är 50 grader. På nyheterna hade dem även stekt ett ägg på en plåt i solen, då förstår ni.

På kvällskvisten vid elva tiden åts det sedan en god middag. Det grillade köttet som grillats under dagen  ( minst två timmar), potatissallad och matambre. Matambren gjordes i ordning kvällen innan, det var kött som rullats ihop med grönsaker och kryddor inuti, sedan syddes det ihop, och kokades sedan under dagen.

Klockan tolv skålades det, raketer sköts upp och barnen sprang och öppnade sitt paket. Det åts sedan pan dulce, (sött bröd), kanderade jordnötter och turrones (svårt att förklara vad det är).

Det är sedan vanligt (vi gjorde inte det) iaf för ungdomar att gå runt till sina kompisar och hälsa varandra god jul.

Dagen efter på juldagen så bakades det pepparkakor (då hade det blivit lite svalare).

God Jul och Gott nytt år
Asado (grillat)

Matambre
Med dessa fina personer firade jag Jesus födelsedag
   
   

Pepparkakor

Dem blev riktigt lyckade :)

 Annars är det många tankar på vad jag ska göra sedan, (när jag slutar jobba). Men litar på att Gud har en plan. Om en vecka bär det av på semester norrut till Salta och hälsa på dem två andra volontärerna.

Nu är läxhjälpen slut vi har istället sommaraktivitet (colonia), andra typer av aktiviteter plus att vi går till en lekpark/torg för att leka.

Lyssnat otroligt mycket på den här låten på sistone, älskar den kan inte sluta lyssna på den. Vi såg även filmen här om dan på jobbet, Una Poema de salvacion heter den, superfin.

Cristo moriste en una cruz (Jesus du dog på ett kors)

lördag 22 december 2012

Dan-före-dan-före-dan-före-dopparedan

Ja ännu en vecka lider mot sitt slut, och jag kan inte förstå att det snart är jul, nog för att det var samma klimat förra året men julstämningen är fortfarande på zero, ge mig snö!

Den här veckan har det varit rätt lugnt på jobbet, barnen har slutat skolan så det har inte kommit så många, det har varit pyssel och filmtittande. Men som vanligt så slås man ofta av dem olika verkligheter som vi lever i/kommer ifrån. Häromdagen så började två av barnen bråka med varandra, kastade saker på varandra och sa en massa fula saker. Jag tror att jag blev den som blev mest chockad, detta var inget nytt för barnen, en del av barnen försökte istället lugnt hjälpa till att stoppa det hela. Nog för att barn bråkar i Sverige också, men inte alls på samma sätt. Lite svårt att förklara.

Förra helgen hade jag och Erika en typisk Argentinsk upplevelse. Vi var på gudstjänst i lördags och efter skulle vi gå ut och äta för det var en av mina lärarkollegers födelsedag. Gudstjänsten som var en otroligt fin gudstjänst då flera stycken delade vittnesbörd, slutade ungefär vid halv tio tiden. Efter lite väntan på bussen för att åka till en annan kyrka och hämta upp lite folk där kom vi fram till köpcentret (där vi skulle äta) vid tolvtiden på kvällen. Köpcentret som fortfarande var öppet delvis, affärerna var stängda men snabbmatskedjorna öppna. Alla restauranger var samlade på samma ställe så var och en beställde vad den ville ha och sen satte vi oss alla ute på uteplatsen och åt. Bör tilläggas att det även finns bio inuti köpcentret. Vi avrundade måltiden vid ca 02.00 - 02.30 och begav oss sedan i taxi hem. Ja en lyckad kväll :)

Igår hade vi julspel med barnen på jobbet. Una Navidad Gauchita, Gaucho är typ Argentinas folkdräkt, så barnen var utklädda till Gauchos/as och jag också.  Teatern visade hur det skulle varit om Jesus föddes i Argentina. Det dansades och sjöngs och det hela avslutades väldigt fint.


En bekymrad matedrickande Josef, har jag inte sett förut ;)

Detta var dock under genrepet, därför är stolarna tomma ;) Ser ni mig?

Idag hade vi julfest på ön, vilket också var väldigt uppskattat vi sjöng julsånger och fick julevangeliet och barnen fick en julklapp i slutet. Jag kom att tänka på att för ett år sedan var min familj här och var också med på julfesten. Men denna jul kommer inte att firas ensam, jag kommer att fira jul hos en kompis, så jag får se hur argentinarna firar jul, ska bli spännande. 

Jag önskar er alla en God Jul och ett gott nytt år, vill även påminna er alla varför vi firar jul, vi firar Jesus födelsedag. Önskar er alla en lugn jul, utan julestress, lägg tiden på det som är viktigt istället, Varandra :) 



tisdag 11 december 2012

En full vecka

Den här veckan tar jag en intensivkurs,  Job och Predikaren heter den. Den är fyra timmar varje kväll så efter jobbet åker jag direkt dit, och kommer hem vid 11 på kvällen. Intressant men lite svårt att hänga med på alla ord. Slutas aldrig förvånas av matekulturen här, i söndags blev jag bjuden på mate mitt under predikan, ( då det var varmt ute tackade jag artigt nej) och idag under föreläsningen så blev det  faktiskt en mate eller två för min del.

Blir därför ett kort inlägg, här går det att se bilder/klipp från översvämningen förra veckan, man blir lätt chockad, detta är alltså rätt nära från där jag bor, bara nästa område.

Översvämningen 1
Översvämningen 2

Lyckan är också gjord då jag i lördags hittade sirap i en affär i utkanten av stan så snart ska här göras pepparkakor, dock inte denna vecka.

Önskar er alla en trevlig dag :)

torsdag 6 december 2012

Tuff dag för Buenos Aires

Ja idag hade Buenos Aires det tufft inte minst sagt. När jag kom till jobbet fick jag höra om ett moln av giftiga ämnen som hade på nått sätt spridits från någon byggnad i centrala Buenos Aires, de hade evakuerat människor i området, folk hade ombetts att inte ha på ac:n osv, Tunnelbanor och bussar slutade gå till dem ställena. Kaotiskt skulle jag tippa på att det var.

Men dagen var inte slut än, på eftermiddagen började det regna, åska och blixtra. Här när det regnar så regnar det mycket.  Avloppsbrunnarna räckte inte för vattnet, det blev översvämning. Den stora gatan vid mitt jobb var som en flod, folk vadade över gatan. Vattnet gick dem upp till vaderna och det forsade fram. Bilar hade svårt att köra, och bussarna slutade gå. Detta regnade varade ca 2 timmar, eller så, det slutade sedan regna men det dröjde innan vattnet sjönk undan. Jag fick vänta länge på bussen, en timme  senare kom jag till slut på en buss. Den fick efter ett tag köra en annan rutt via motorvägen för att sedan avbryta turen helt. Jag hade tur och behövde bara gå några kvarter extra. När bussen körde på motorvägen var det stora vattenmängder även där, det gick upp till dörren på bussen, så när som på att det kom in i bussen.

Det var översvämning på flera ställen i Buenos Aires, ställen där vattnet gick upp till midjan, flera ställen är nu utan ström. Det regnade 117 mm sa dem på tv:n.

När jag sedan promenerade mina 13 kvarter började det så klart regna igen, jag som lyckats hålla mig torr hittills, blev nu alldeles blöt. Det blixtrade och snabbt därefter hördes en stor smäll, det hördes verkligen som om blixten slog ner. Ja en och en halv timme senare en vanligt kom jag iaf hem. Skönt!

Igår gav jag mig ut på jakt för att hitta ingredienser till att baka pepparkakor, men sirap är det ont om, har tydligen slutats laverats till butikerna. Tipps på Julgodis som inte innehåller sirap?

Utanför mitt jobb, 


http://www.google.com/imgres?um=1&hl=sv&client=safari&tbo=d&rls=en&biw=1314&bih=652&tbm=isch&tbnid=-KHg9O2JkrFmbM:&imgrefurl=http://www.clarin.com/ciudades/diluvio-inundo-barrios-complico-Ciudad_0_808119378.html&docid=pWC0V0M4jkHdTM&imgurl=http://www.clarin.com/ciudades/Blanco-Encalada-Cabildo-PEPE-MATEOS_CLAIMA20121110_0148_14.jpg&w=750&h=469&ei=8SbBUOqADo389gSi7IH4CQ&zoom=1&iact=rc&dur=243&sig=117863696944481793470&page=1&tbnh=143&tbnw=246&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:0,s:0,i:82&tx=130&ty=22

Bild från förra gången det blev översvämning. 

See you, Ser ni det är inte bara sol och värme, (dock var det inte kallt idag ;) bara regnigt värre)





tisdag 4 december 2012

La Sueca!

Ja Alexandra Larsson säger er kanske ingenting alls?

Men här i Argentina så vet alla vem hon är. Hon är en svenska som är med i ett danstävlingsprogram, här i Argentina. Hon är känd som La Sueca.

Jag nästan inte alls ser på tv här, hade inte hört talas om henne, men nästan varje gång jag träffar någon ny person och säger att jag är från Sverige så säger dem, - Ah La Sueca. Como en la tele. ( Vilket betyder, Ah Svenskan, som hon på tv) Ja förut var det alltid folk som blandade ihop Suecia och Suiza (alltså Sverige och  Schweiz), men inte nu längre nu vet alla vem la Sueca och Suecia är.

Förra veckan när jag var på ett danspass (som hette Creativ dans) Var det någon av deltagarna som började prata med mig, och jag det kom fram att det var första gången och att jag var utlänning. När hon hörde att jag var från Sverige så skrek hon ut över hela salen, - Tenemos La Sueca acá! ( Vi har svenskan här) Haha ja vad ska man säga hon är väldigt känd.

I Programmet har det även visats lite bilder från Sverige, bla. Från ishotellet och surströmming. + Några svenska fraser.

Ja lite roligt är det, men är lite trött på att bli sammankopplad med La Sueca.

måndag 3 december 2012

Uruguay

Ja jag har nu åkt in till Argentina för femte gången.

Helgen (fre-mån) spenderades i Uruguay, Montevideo. Jag och Erika åkte buss i fredag, (1tim) och sedan buss (2 tim) och kom fram till Montevideo. Där bodde vi på ett jättemysigt hostel.

Första dagen hann vi i princip bara komma fram till hotellet och sedan gick vi på en liten rundtur och åt middag (grillat) på en restaurang.

Lördagen spenderades mest på stranden, två timmar på morgonen, sedan när solen var som starkast åkte vi till gamla stan och gick på marknad och åt glass. :) Vi  återvände sedan till stranden igen på eftermiddagen :)

Söndagen börjades återigen på stranden och sedan lunch och ytterligare en marknad. Där inhandlades det ett par nya solglasögon bland annat. Sedan back to the beach. På kvällen lagade vi den godaste måltiden under alla de tre månaderna i Argentina. Vi köpte lax, ingen av oss har ätit fisk sen vi kom hit. Lax, sallad, guacamole och tortilla chips, kan det bli bättre?! Super gott var det iaf.

Idag (måndag) var det lite  molnigt och så ville vi inte få alla våra saker sandiga till hemresan, så vi bestämde oss för att gå runt lite i Montevideo, vi hade en park som mål. Men såklart så kom vi inte dit.  På vägen såg vi en Second hand affär som vi gick in i. Där hade de väldigt fina saker. Jag hittade bland annat två klänningar och en kjol. :) Men det roliga var att när vi stod och räknade ut om våra uruguayanska pesos skulle räcka, frågade damen som jobbade där vilken del av Sverige som vi kom ifrån? Vi båda svarade vart vi kom ifrån båda med tanken på att den andre hade sagt att vi var från Sverige. Men så var det inte, hon hade bott 13 år i Sverige (Göteborg) och jobbat inom sjukvården, då det varit diktatur i Uruguay. Hon förstod svenska och kunde prata också. Hennes son bodde också i Göteborg numera med sin familj.  Ja förvånade blev vi iaf, det var nog den största överraskningen på länge :)

Efter en väldigt svettig resa tillbaka Buenos Aires så börjar allvaret igen imorgon.

Hoppas ni alla hade en trevlig första advent, så här spenderade vi våran :)