måndag 29 oktober 2012

Aningen trött

Ja den här helgen har jag varit trött. I Lördags åkte vi till ön, vilket var jätte härligt den var varmt och ganska lugnt. På kvällen sedan kom Jessica tillbaka till Buenos Aires efter hennes tur till Salta. Vi åkte ganska direkt till en kyrka i Villa Martelli (som har kontakt med den kyrkan jag jobbar på). Där hade dem en Muestro de Arte, och det var sång och dans av kyrkans alla grupper. Trevligt. Det är alltid trevligt att få uppleva vänligheten och gästfriheten som Argentinarna utstrålar. :)

Igår var det upp tidigt igen, vi skickade iväg Jessica i en taxi till flygplatsen och sen åkte vi till kyrkan. Efter gudstjänsten åt vi en picnic med dem andra ungdomarna från kyrkan. Det spelades en klassiker i Buenos Aires igår. River- Boca. Det var livat på gatorna. Detta är alltså dem två favoritlagen i Buenos Aires och Argentina tro jag. River hade spelat i en lägre division under ett år, så ni förstår att stämningen/skriken var på topp. Vi hade vår picnic ganska nära fotbollsarenan, ja inte jättenära men vi såg helikoptrarna som cirkulerade över dem, och vi hörde smällarna (inga små smällar var det heller).

På kvällen hade vi sedan filmkväll och såg en jättebra film. Elefante Blanco ( den vita elefanten), utspelar sig i ett av slumområdena i Buenos Aires, den är även inspelad i ett slumområde. Den tar med all kultur som finns och hur människor lever. Den filmen fick mig att tänka mycket. Den var väldigt annorlunda än en vanlig film. Den hade inte samma typ av handling, slut eller stil. Jag tror att det är för att den inte är en film. Allt som den visar och tar upp är den verklighet som dem lever i. Den finns nog med engelsk text, så om ni får chansen se den.
Bilden är hämtad från:http://www.google.com/imgres?hl=sv&client=safari&sa=X&rls=en&biw=1314&bih=652&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=bLZrumc401GyZM:&imgrefurl=http://www.cineralia.com/2012/06/13/elefante-blanco-exito-en-argentina/&docid=jKB4A3CultoT1M&imgurl=http://www.cineralia.com/wp-content/uploads/2012/06/elefante-blanco.jpg&w=290&h=290&ei=wm-OUMb1CIGm8QTJnIDoBQ&zoom=1&iact=rc&dur=290&sig=117863696944481793470&page=1&tbnh=146&tbnw=141&start=0&ndsp=16&ved=1t:429,r:2,s:0,i:75&tx=97&ty=38

Trailer


Erika och Jag hade en väldigt fin liten andakt igår :)

Idag är min lediga dag, jag hade tänkt ta sovmorgon, men det har regnat hela natten och även nu på morgonen. Det regnar in i mitt rum och utanför mitt rum vid toaletten. Och jag har svårt att sova när jag hör drip drop drip drop hela tiden.

Hoppas att ni andra har det bra vart än i världen ni befinner er :)

torsdag 25 oktober 2012

Besök från Sveariket

I måndags kom vår kära handledare från Salt och Sverige och hälsade på oss. Vi träffades och åt lunch på Kairos och sedan åkte vi till Tigre där vi nästan åt upp ett kilo glass tillsammans :)



I tisdags besökte vi mitt jobb, där vi fick höra hela historien om hur kyrkan/läxhjälpen startade. Vi fick också en rundtur i området. Villa Martelli som det heter är annorlunda jämfört med där jag jobbade förut. Under 80-90 talet var den argentinska peson jämställd med dollarn så det blev väldigt dyrt för dem argentinska industrierna, och dem kunde inte mäts sig med konkurrensen. Ägarna till fabrikerna lämnade fabrikerna och stack. I Villa Martelli finns en hel del övergivna fabriker och där har man byggt sina hus, som små Villan (slumområden). Andra slumområden som också fanns, där staten hade byggt en vägg runt området, en finare utsida för att inte se insidan.

En av fabrikerna

Svårt att se in kanske, men här är väggen runtom. 

Här jobbar jag! Dagen avslutades med en rundtur i B.A.

Igår åkte vi till förskolan där Erika jobbar och där jag jobbade förut. Det var roligt att träffa alla där och hälsa på. Igår åkte sedan Jessica vidare till Salta för att träffa volontärerna där och hon kommer tillbaka hit till Buenos Aires på lördag för att senare åka tillbaka till Sverige på söndag. 

Vädret slutar aldrig att förvåna en, i söndags tog jag och Erika en promenad längs silverfloden (río de la plata) och brände oss, 4 timmar senare dränktes vi av ösregn och det var storm med åska och blixtrar. 

I lördags var jag och Erika oh hälsade på i mitt jobb för att se vilka aktiviteter dem har på lördagar, under dagen har dem bibelstund för barn och sedan matservering för både vuxna och barn. På kvällen var vi också på gudstjänsten, en härlig gudstjänst med mycket kända lovsånger (fast på spanska) här är en av dem! :) Hoppas att ni har det bra i Sverige





lördag 20 oktober 2012

Nya intryck och lärdomar om detta land

Länge sedan min sista blogginlägg, men det har hänt en del saker och jag har en väldigt jobbig period just nu.

Förra veckan spenderades på mitt nya jobb med läxhjälpen. Det är väldigt roligt, inte alls lika hektiskt som på förskolan men jag trivs. Personalen och barnen är väldigt fina också. Jag kommer dit på morgonen ungefär vid nio och då sitter barnen och äter frukost. Efter frukosten går vi ner en trappa och har sedan apoyo escolar (läxhjälp). På förmiddagarna hjälper jag till med barn från 1-4 klass och på eftermiddagarna barn från 1:a klass. Det är spännande och roligt. Kunskapsnivån är väldigt olika.

Även fast jag redan varit i detta land i 7 månader tidigare, så har jag på senaste tiden fått uppleva den verklighet som dem i slummen lever i. Att finns det en konflikt så löses den med våld. Alla berättelser som vi får höra, till och med vuxna löser saker med våld. Något som är svårt att tro för en svensk men som är vardag i slummen. I Söndags fick jag uppleva våldet på ett närmare håll då en av en person började slåss med en av mina kompisar. Allt gick bra till slut, men hur ingen annan reagerade, hur ingen vuxen ingrep och hur alla sedan tog det hela som att det inte var en så stor sak, det var väldigt jobbigt.

Idag har vi inte varit på ön då dem skulle ha det hela på kvällen istället, med hamburgare osv, för imorgon är det nämligen morsdag här i Argentina. Så eftersom det inte går några båtar tillbaka så sent så besökte vi min kyrka istället. Där dem har bibelstund för barn och sedan matsal. Till matsalen kom även vuxna personer, Ja Argentina är ett land med många fina sidor, men otroligt många baksidor också.

Ikväll väntar gudstjänst och sedan imorgon för morsdag- Inga planer än så länge :)

fredag 5 oktober 2012

Uppdatering

En tung vecka går nu mot sitt slut. Det hela började i söndags då jag fick veta att en av mina kompisar här i Argentina hade dött. Han dog i lördagsnatt/söndagsmorgon. Många olika historier om vad som hände men han blev iaf dödad av ett gäng i Villa Hidalgo. Skjuten och med kniv. Hans äldre bror blev också dödad. Det hela var och är väldigt jobbigt.

Därför har det inte varit nån uppdatering på bloggen.

I onsdags flyttade jag iaf från Erika och in till mer centrala delar av Buenos Aires. Fortfarande inte i huvudstaden (enligt vissa) men för mig känns det så för det är hus överallt. Jag bor här i en lägenhet med 6 stycken andra tjejer. Jag har inte sett dem så mycket, för vi har olika tider. Men det blir nog bra :) En kom iaf precis hem så jag har fått lite sällskap. Dem är bland annat från Peru och Colombia. Dem pratar en annan dialekt så jag får koncentrera mig extra mycket.

Igår var första dagen på mitt nya jobb. Jag tittade mest runt, men kunde även hjälpa några barn. Det är ett Community Center och en kyrka och där har dem läxhjälp för barn. Det hela är väldigt bra organiserat och det verkar vara ett härligt gäng som jobbar där.

Idag åker jag tillbaka till Pacheco (där jag bodde förut) och hälsar på Erika som fyller år imorgon, och jag ska stanna där över helgen.

Jag önskar er alla en trevlig helg :)